Kirurgi og sociale medier? Hvordan hænger det lige sammen? Jo, i Storbritannien opstod der i 2008 en bevægelse med navnet Social Media Surgery Movement. Bevægelsen hjælper frivillige med at arrangere møder for borgere og foreninger, der gerne vil vide mere om, hvordan de kan bruge internettet og sociale medier i lokalsamfundet og måske selv oprette en blog eller en Facebook-profil. Initiativet er blevet så populært, at det er blevet tildelt en pris af den britiske premierminister David Cameron.

Konceptet er enkelt. Enhver, som har kendskab til brugen af sociale medier og har lyst til at formidle viden videre kan arrangere en social medie ‘surgery’ lokalt og invitere borgere, foreninger og organisationer. Møderne er uformelle og afslappede og tager udgangspunkt i konkrete ønsker og løsningsforslag.

Siden bevægelsen blev stiftet af den politiske BBC reporter, Nick Booth i 2008 er den vokset støt i Storbritannien og så småt på vej til resten af Europa. I februar vandt de mange frivillige den britiske premierminister David Camerons ‘Big Society Award 2012’, der gives til lokale og frivillige græsrodsinitiativer, der er med til at gøre en forskel for samfundet som hele.

Der er endnu ikke ‘surgeries’ i Danmark, men Tysklands første bliver afholdt den 14. maj i Hamborg samtidig med eParticipation konferencen PEP-NET Summit 2012, hvor også Nick Booth vil være at finde som taler. Se mere om konferencen her

Læs om social media surgeries her